East Prefabricated House Manufacture (Shandong) Co., Ltd.

Некој го нарекува контејнер, некој го нарекува куќа.

window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/FW_Super_Leaderboard', [[300, 50], [970, 90], [30,] [30,7, 1 90]], 'div-gpt-ad-1668097889433-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner2).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.publavsEmp(co). ();googletag.enableServices();});
googletag.cmd.push(function() { var gptSlot = googletag.defineSlot('/21776187881/FW-Responsive-Main_Content-Slot1′, [[728, 90], [468, 60], [30], [300, 1 320, 50]], 'div-gpt-ad-b1-i-fw-ad-1').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).setCollapseEmptyDiv(true).addService(googletag.pubads()); gptAdSlots.push( gptSlot);});
Пред неколку години, кога Каталина Клајн беше агент за недвижнини специјализирана за училишта и цркви, еден клиент користеше транспортни контејнери за брзо да изгради училници за да прими се поголем број ученици.
„Во тоа време, мислев дека ако можете да користите контејнери за транспорт во училница со деца, можете да ги користите за да изградите куќа.Тогаш почна да се појавува оваа идеја“, рече Клајн.
Но, Клајн го гледа контејнерот како празно платно за нов дом.Концептот започна откако таа изгради изложбен салон со една спална соба за да покаже што е тоа.
Клајн е основач и извршен директор на Кубед Ливинг.Компанијата со седиште во Сиера Мадре, Калифорнија работи со партнери и производители за да ги претвори контејнерите за испорака во домови, канцеларии и спортски сали.
Клајн, која има диплома за уметности, МБА во корпоративна стратегија и долгогодишно искуство со недвижнини, верува дека нејзината компанија има значителен пазар на домување.
window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/fw-responsive-main_content-slot2′, [[468, 60], [728, [30,90], 100], [320, 50 ]], 'div-gpt-ad-1665767472470-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest .pubads().collapseEmptyDivs();googletag.enableServices();});
Таа изјави за FreightWaves дека забележала дека многу работници од средната класа не можат да си дозволат станови во близина на работа и се принудени да го напуштат центарот на градот, продолжувајќи го нивниот секојдневен пат.Таа ја основаше компанијата во 2018 година со цел да обезбеди достапно домување и да ги надгради контејнерите за испорака.
Kubed Living понекогаш користи нови контејнери кога старите контејнери не се достапни.Коцка од 40 стапки, нов или стар контејнер погоден за надградба, може да ве чини помеѓу 6.000 и 8.000 долари во декември, во зависност од локацијата, вели Клајн.Високите коцки се високи 9'6 инчи, 1' повисоки од стандардните контејнери за испорака.
Пандемијата ја зголеми целокупната побарувачка за транспортни контејнерски структури, особено спортски сали и домови за контејнери во оддалечените области како што се руралните области и пустините.
Големината на типичен контејнер за транспорт од 40 стапки остава малку простор за движење, но нивната издржливост и индустриски изглед им се допаѓаат на некои потенцијални купувачи на домови.
window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/fw-responsive-main_content-slot3′, [[728, 90], [468, [32, 60], 50], [300, 100 ]], 'div-gpt-ad-1665767553440-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest .pubads().collapseEmptyDivs();googletag.enableServices();});
Претворањето на транспортниот контејнер во дом, теретана или канцеларија е исто како да се конвертира секој куќиште.Кубед Ливинг дизајнира домови и работи со фабрички партнери за да ги изгради, а Клајн рече дека постојат неколку клучни правила околу структурата и изолацијата.
„Трикот при надградба на транспортниот контејнер е да не ја допирате горната шина, долната шина, не допирајте ги столбовите од аголот, бидејќи навистина може да ја оштетите структурата“, рече Клајн.Наместо тоа, таа истакнува, „она што можете да го промените е страната“.
Просечниот дом со контејнери од 40 метри има најмалку две лизгачки врати од осум метри и два до три прозорци, според Клајн.
Секогаш кога креирате прозорец или врата, тие мора да бидат зајакнати со дрвени или челични клинци.Поради зголемената фреквенција на шумски пожари, клиентите во Калифорнија се одлучија за челични клинци за да ја намалат количината на дрво што се користи во нивните домови.Околу 80 отсто од клиентите на Кубед Ливинг живеат во Калифорнија.
Следно е изолација.Според Клајн, Kubed Living користи пена што може да се прска бидејќи, иако е „еколошки“, таа се шири и ги пополнува шуплините во ѕидовите на контејнерот.Ако изолацијата остави празнини во овие шуплини, кондензацијата може да предизвика сериозни проблеми.Таа вели дека изолацијата од волна е поиздржлива од пената за прскање, но чини многу повеќе.
window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/fw-responsive-main_content-slot2′, [[728, 90], [468, [32, 60], 50], [300, 100 ]], 'div-gpt-ad-1665767737710-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest .pubads().collapseEmptyDivs();googletag.enableServices();});
Клајн истакна дека Калифорнија има некои од најстрогите енергетски кодови во земјата, со постојано зголемување на стандардите.Исполнувањето на овие стандарди го издвојува Kubed Living од конкурентите во другите држави, бидејќи неговите домови се исклучително енергетски ефикасни.
Според проценката на животниот циклус на бродски контејнер куќа од 2016 година од Универзитетот RMIT во Мелбурн, Австралија, термичките перформанси на зградата може да бидат засегнати од локалната клима.
Контејнерските домови во Јужна Калифорнија бараат различно ниво на изолација од домовите изградени да ја издржат зимата во држави како Минесота или Монтана.Kubed Living ја адаптираше својата технологија за градење за да им служи на клиентите низ државите.
Според Клајн, Kubed Living ги пренаменува старите контејнери кои ги исполнуваат барањата поставени од меѓународниот комитет за кодирање за да ги направат безбедни за живеење.
Кубед Ливинг дизајнира седум луксузни куќи за одмор за едно семејство во контејнери за испорака за испорака до долината Јука во Калифорнија.Тие ќе живеат во пустинска област наречена ранч Литл Пајпс, кој се наоѓа приближно во областа на Националниот парк Шуа Треи.
Кајли Мекарти, основач и извршен директор на Marina Jean Capital, го објаснува процесот на планирање и градење на компанијата.Марина Џин Капитал го ангажираше Кубед Ливинг да дизајнира луксузни куќи за транспорт со контејнери за ранчот Литл Пајпс.
window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/fw-responsive-main_content-slot5′, [[728, 90], [468, [32, 60], 50], [300, 100 ]], 'div-gpt-ad-1665767778941-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest .pubads().collapseEmptyDivs();googletag.enableServices();});
„Морате да бидете креативни со вашиот план за редење поради ограничувањата на големината, обликот и модификацијата кога користите контејнери за испорака“, рече МекКарти.Но, излегува уникатно дизајнерско решение.
Секое изнајмување ќе користи неколку контејнери - од 2 до 3 за мали и од 5 до 10 за големи.
Во 1990-тите, интересот за пренамена на транспортните контејнери стана очигледен бидејќи дизајните на челичните контејнери се покажаа корисни во различни апликации.Американските пристаништа имаат вишок на контејнери поради нерамнотежата на увозот и извозот меѓу некои земји, што овозможува пренаменување на користените контејнери.
Freight Farms започна со пренамена на искористените контејнери за транспорт за да се создаде контролирана средина за хидропоничко вертикално земјоделство.Сепак, пандемијата СОВИД-19 во 2021 година, зголемената побарувачка за превоз и недостигот на контејнери ги направија новите и користените контејнери поскапи и тешко достапни.
window.googletag = window.googletag ||{命令:[]}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/21776187881/fw-responsive-main_content-slot6′, [[728, 90], [468, [32, 60], 50], [300, 100 ]], 'div-gpt-ad-1665767872042-0').defineSizeMapping(gptSizeMaps.banner1).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest .pubads().collapseEmptyDivs();googletag.enableServices();});
Запрашан колку е тешко да се најдат контејнери за домот откако започна недостигот на контејнери, Клајн одговори: „Многу лошо.Цените се зголемени“.
Ако производителот Kubed Living има проблем да најде контејнери, таа го споделува списокот со залихи на контејнери на компанијата.Дури и Мекарти, кој не е вклучен во процесот на купување контејнери за испорака, додаде: „Потешко е да се набават сега отколку пред пандемијата“.
Клајн рече дека Кубед Ливинг размислува за други решенија, како што е модуларен дизајн, бидејќи „речиси удвојувањето“ на цената на морските контејнери влијае на крајната линија и на она што компанијата може да им понуди на клиентите по пониска цена.
Таа почна да користи транспортни контејнери за да ги смести работниците од средната класа, како што се наставниците, полицајците и пожарникарите кои не можеа да си дозволат станови во центарот на градот за да не мораат да патуваат на долги растојанија.Зголемените трошоци ја тестираат оваа мисија.
Сепак, Клајн рече дека транспортните контејнерски домови на компанијата чинат помеѓу 50% и 70% од цената на типичен дом во областа Лос Анџелес.
Таа проценува дека, не сметајќи ја работата на лице место, просечниот дом започнува од 220 долари по квадратен метар или околу 220.000 долари за дом од 1.000 квадратни метри.
Кубед Живите куќи имаат тенденција да бидат покомпактни.Традиционален дом со две спални соби и две бањи може да биде 1.600 квадратни метри.„Рековме: „Можеме да ја изградиме оваа мала куќа со помалку од 1.000 квадратни метри“, така што имавме помал отпечаток“, рече Клајн.
Некои модуларни згради и мали куќи се повеќе како RV, особено ако се изградени на тркала.Овие структури имаат неколку различни градежни кодови кои мора да се следат.Кубед Ливинг дизајнира куќи со контејнери кои се во согласност со локалните градежни кодови, вклучувајќи ги сите потребни стандарди.Ова го поедноставува процесот на одобрување „и ја забрзува изградбата“, рече Клајн.
Изградбата е поефикасна и побрза од конвенционалните куќи, бидејќи најголемиот дел од изградбата се изведува во фабриката, со што се избегнуваат одложувања поради временските услови.Покрај тоа, нема потреба да се транспортираат алатки и материјали до различни производствени локации.
Фабричката работа трае во просек од четири до осум недели по завршувањето на дизајнот и планирањето, и уште две до четири недели откако куќата ќе биде испорачана и инсталирана на лице место со бањи, кујни и опрема.
„Не е толку евтино како што мислите“, рече МекКарти, бидејќи замокот на нејзината компанија ќе има висококвалитетни завршетоци.Таа ја чека конечната евалуација на седумте резиденции на компанијата.
Финансирањето на нов тип на дом може да биде тешко, а некои заемодавци и градежни инспектори не го разбираат концептот на конвертирање на транспортен контејнер во дом.
„Најголемата пречка е финансирањето“, рече Клајн.Заемодавците немаат на што да отстапат бидејќи куќите се фабрички изградени, а на терен остануваат малку материјали пред да заврши изградбата.Клајн предвиде дека заемите за премостување и другите шеми за финансирање би можеле да станат пошироко распространети, но истакна дека ова засега е „мал проблем“.
Пред три години, компанијата не успеа да помине градежен инспектор, а Клајн рече дека „не разбира зошто некој би живеел во бродски контејнер“ иако куќата била изградена според локални стандарди.Но, вели таа, „тоа станува полесен и поприфатлив начин за градење“.
Мекарти рече дека ранчот „Литл Пајпс“ немал проблеми со финансирањето бидејќи неговите домови за изнајмување ќе бидат класифицирани како кој било модуларен дом.
„Се обидуваме да ги направиме овие [куќи] што е можно поодржливи, па ми се допаѓа идејата да го користам она што е веќе таму“, рече Мекарти.Но, домовите на Little Pipes Ranch може да се градат од нови или користени контејнери, во зависност од тоа што е достапно.
Мекарти рече дека контејнерскиот дом на Little Pipes Ranch ќе биде опремен со соларен покрив на Tesla.Тие ќе бидат целосно на соларна енергија и се очекува да бидат домови со нулта емисија.Таа додаде дека на терен ќе се градат бунари.
Бидејќи поголемиот дел од градбата е надвор од локацијата, куќите со контејнери имаат помало влијание врз животната средина и се помалку деструктивни, рече Мекарти.По завршувањето на фабричките работи, куќата ќе биде подигната на своето место со дигалка.
Една австралиска студија од 2016 година вели: „Со стандардизирано и сигурно фабричко производство, домовите со контејнери нудат брз, зелен и одржлив метод на градба“.длабински студии за одржливост за да се процени влијанието врз животната средина на животниот циклус и трошоците потребни за да се направат домовите со контејнери погодни за живеење.


Време на објавување: Декември-05-2022 година